Aplikacija CSD še s težavami

Zaradi težav z informacijskim sistemom, se delavci centrov za socialno delo še kar soočajo z velikimi zaostanki pri izdaji vlog.

Ljubljana – Informacijski sistem ISCSD2 socialnim delavcem še pol leta po vpeljavi težave povzroča povprečno enkrat na teden. Aplikacija, s pomočjo katere izdajajo vse odločbe o socialnih prejemkih, bi morala do danes delovati brezhibno.

Prvič objavljeno 17. avgusta 2012 v časniku Delo

Foto: Blue Fountain Media
Foto: Blue Fountain Media

O težavah z aplikacijo centrov za socialno delo, imenovano ISCSD2, smo v Delu že obširno poročali. Namenjena je izdaji odločb o socialnih prejemkih, denarnih socialnih pomoči, otroških dodatkov, in ostalih. Delavci na centrih bi jo morali začeti uporabljati že decembra lani, a so jo zaradi njene nedodelanosti v polno uporabo dobili šele konec januarja. Do konca aprila je nato delovala z velikimi dnevnimi težavami, zaradi nove socialne zakonodaje, ki je stopila v veljavo decembra, pa odločb brez nje niso mogli izdajati. Aplikacija je bila narejena tako slabo, da jo je lahko na začetku naenkrat uporabljalo je okoli 500 delavcev. Ker je socialnih delavcev, ki izdajajo odločbe, v Sloveniji precej več, so morali delo opravljati v dveh izmenah.

V začetku februarja so nam avtorji aplikacije zagotovili, da bo ISCSD2 brez težav deloval v roku šestih mesecev. Na ministrstvu so bili še bolj optimistični, trdili so, da bo večina napak odpravljenih v dveh mesecih. A na enem izmed ljubljanskih centrov za socialno delo so nam pred nekaj dnevi povedali, da se težave z aplikacijo še pojavljajo, v povprečju enkrat na teden.

Težave imajo tudi z velikimi zaostanki, ki so nastali zaradi nedelovanja ISCSD2. Delavci na centrih so sicer redno obdelali vloge za dodelitev denarnih socialnih pomoči, ostale vloge pa še rešujejo. Do 15. julija jim je tako uspelo odločiti o vseh vlogah, prejetih decembra lani, novejše rešujejo zdaj. Zaradi reševanja zaostankov so socialni delavci primorani skrčiti tudi ostale dejavnosti pomoči prosilcem.

Politiki niso poslušali stroke

O tem, da bi zaradi prehitre vpeljave nove socialne zakonodaje in aplikacije ISCSD2, lahko nastale hude težave, so že pred dvema letoma, ko je bila zakonodaja še v obravnavi, opozarjali tako socialni delavci kot tudi Skupnost centrov za socialno delo. Med drugim so predlagali, da bi nekaj časa po vstopu nove zakonodaje v veljavo, torej decembra lani, star in nov sistem dodeljevanja pomoči delovala vzporedno. Stroka namreč ima znanje, kako zagotoviti takšno vzporedno delovanje sistemov, in s tem bi nov sistem dodobra preiskusili in izboljšali. Star način dodeljevanja socialnih prejemkov je, če poenostavimo, temeljil na osebnem pogovoru s socialnim delavcem, nov pa temelji na birokratskem izračunu višine socialnih prejemkov, ki ga opravi aplikacija ISCSD2. A njihove predloge so poslanci in vlada takrat ignorirali. Posel za izdelavo aplikacije je ministrstvo za delo podjetjema Comland in Rais nato oddalo mimo javnega razpisa. Uraden razlog je takrat bil, da sta podjetji lastnika avtorskih pravic nad prejšnjim informacijskim sistemom centrov za socialno delo, ki so ga nato nadgradili v ISCSD2. A naše preverjanje je pokazalo, da podjetji nista lastnika avtorskih pravic nad omenjenim informacijskim sistemom. Posel in ostale težave z aplikacijo zdaj preiskuje računsko sodišče.

Na vprašanje, ali bodo odgovorne za nastalo situacijo iskali tudi na ministrstvu za delo, nam z ministrstva niso odgovorili. Prizavajo, da aplikacija še zdaj deluje z občasnimi težavami, a menijo, da je to za tako velike sisteme, kot je ISCSD2, običajno.

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Nadzor nad javnim sektorjem

Kako dobro delujejo javna uprava in državna podjetja, ki jih plačujemo davkoplačevalci oziroma so odgovorni državljanom? Nadzorujemo zaposlovanje, učinkovitost in korupcijo v javnem sektorju.

92 prispevkov

Epizoda 27 – Skrita cena: kolo za 3 evre, oglasi za 22 let

Se sprašujete, zakaj je v Ljubljani vse več oglasov? V tokratni epizodi podkasta vas vabimo na kolesarjenje. Na kolesarski turi …

Tema: Nadzor nad javnim sektorjem, Podkast
Podcast,

Skrita cena izposoje koles v Ljubljani: oglasni plakati na vsakem koraku

Kako je ljubljanska občina v zameno za sistem BicikeLJ dovolila dodatne oglasne površine v z reklamami zasičenem mestu.

Tema: Nadzor nad javnim sektorjem
Članek,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno