Vodovod Hotična

Vodovod Hotična je eden izmed najbolj oporečnih vodovodov v Sloveniji.

Vodovod Hotična v občini Hrpelje-Kozina z vodo glede na podatke monitoringa pitne vode oskrbuje 60 ljudi. Glede na podatke monitoringa pitne vode je bila voda med letoma 2013 in 2017 vsaj enkrat letno okužena s fekalijami. Takšna voda predstavlja nevarnost za zdravje ljudi. Za mlajše, starejše in tiste z oslabljenim imunskim sistemom je lahko celo smrtno nevarna.

A glede na najnovejše podatke monitoringa pitne vode upravljavec vodovoda vodo, ki je pod vplivom površinskih voda, do gospodinjstev vseeno dovaja brez kakršnekoli predpriprave oziroma dezinfekcije.

Zdravstvena inšpekcija je vodovod Hotična obiskala konec oktobra 2013. Inšpektor je ugotovil, da upravljavec vodovoda, občina Hrpelje-Kozina, uporabnikom ne zagotavlja ustrezne pitne vode. Zato je določil, da mora v roku 30 dni narediti terminski plan, kako bo vzpostavila ustrezno pripravo vode in tako uporabnikom zagotovila zdravstveno neoporečno pitno vodo.

Občina tega v dogovorjenem roku ni storila. Se je pa konec marca 2014 sestala s predstavniki krajanov Hotične, s katerimi so se dogovorili, da bodo krajani sestavili vodovodni odbor, ki bo skrbel za vodooskrbo v Hotični.

A ob ponovnem obisku maja 2014 je inšpektor ugotovil, da voda še vedno ni primerna za uživanje, na vodovodnem sistemu ni ustreznega nadzora, upravljavec pa nima niti izdelanega načrta obveščanja uporabnikov. Uradnemu upravljavcu, občini Hrpelje-Kozina, je zato istega meseca izdal odločbo, v kateri je odredil, da mora stanje do konca leta 2015 urediti.

Ker se to ni zgodilo, je aprila 2016 izdal sklep o dovolitvi izvršbe, v katerem je občini zagrozil z globo v vrednosti 1000 evrov, ki jo bo morala poravnati, če bo voda do konca oktobra 2017 še vedno neprimerna za uživanje. A tudi ob ponovnem obisku konec lanskega decembra je v vasi veljal stalni ukrep prekuhavanja vode. Jasno je, da niti uradni upravljavec, občina Hrpelje-Kozin, niti neuradni upravljavec – vodovodni odbor Hotične – ni sprejel ukrepov, ki bi zagotovili ustrezno pitno vodo. Inšpektor je občini zato izdal globo v vrednosti 1000 evrov. Ob neupoštevanju ukrepov do začetka leta 2019 pa bo občina prisiljena plačati še dodatnih 1000 evrov, je odločil v sklepu.

Občina Hrpelje-Kozina je vodno dovoljenje za vodovod Hotična pridobila šele leta 2008, od takrat pa je zaradi dovajanja zdravstveno oporečne vode iz vodovoda na državni račun nakazala skupno 1000 evrov.

Ko smo o tem, kako nameravajo vasi zagotoviti ustrezno pitno vodo, povprašali uradnega upravljavca, občino Hrpelje-Kozina, so nam povedali, da gre za vaški vodovod. Vseeno je občina vodovod prek kratkim predala profesionalnemu upravljavcu, Kraškemu vodovodu Sežana, d. o. o. Ta je po besedah Roberta Kastelica iz odbora za vode v občini Hrpelje-Kozina na vodovodu že vzpostavil filtrirno napravo, zato naj bi bila voda v prihodnje ustrezna.

Kot dokazuje primer vodovoda Obršje, profesionalni upravljavec v primerih, ko so na vodovodu potrebne večje investicije, ni dovolj, da se zagotovi ustrezna pitna voda. Ali bo uspel urediti situacijo v vodovodu Hotična, bomo videli v prihodnjih mikrobioloških preskusih vode.

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #e.coli #nevarna voda #varstvo okolja #vodovodi

Deli zgodbo 0 komentarjev



Več iz teme: Okolje

Kako dobro skrbimo za naše okolje? Sistematično analiziramo okoljska vprašanja v državi.

48 prispevkov

Epizoda 43 – Poplave v Sloveniji: Selitve z ogroženih območij

V novi epizodi Pod črto podkasta smo šli v Zgornjo Savinjsko dolino. Preverili smo, kakšno je stanje štiri mesece po …

Tema: Okolje, Podkast
Podcast,

Fine particles in the air: Ljubljana among the most polluted European cities

Fine particle pollution causes premature births, illness, and, in Slovenia, more than 800 preventable deaths every year.

Tema: Okolje
Article, Članek,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno