Mobitelovo omrežje kljub zagotovilom Telekoma še slabo zaščiteno

Video: Prenos podatkov v Mobitelovem in Tušmobilovem omrežju GSM še ni ustrezno zavarovan.

Ljubljana – Agencija za pošto in elektronske komunikacije (Apek) je Telekom Slovenije in Tušmobil pred tednom dni pozvala, naj odgovorita na očitke o slabi zaščiti prenosa podatkov v svojem omrežju GSM. Utemeljitve Telekoma Slovenije o ustrezni zaščiti omrežja se ne skladajo z našimi ugotovitvami.

Prvič objavljeno 30. junija 2013 v časniku Delo

Foto: Juanma Pérez Rabasco
Foto: Juanma Pérez Rabasco

Pred dvema tednoma smo poročali, da Mobitelovo in Tušmobilovo omrežje uporabljata zastarel način kriptiranja prenosa podatkov po svojih omrežjih GSM, razvit v osemdesetih letih, imenovan A5/1. Tega je mogoče precej lahko razbiti in prisluškovati pogovorom ali celo ukrasti mobilno identiteto uporabnikov obeh omrežij. Boljši način kriptiranja podatkov, imenovan A5/3, ki ga je veliko težje razbiti, je na voljo že deset let, a ga oba operaterja v nasprotju s Simobilom ne uporabljata.

Apek je prejšnji teden Telekom in Tušmobil pozval, naj podata odgovor na ugotovljene ranljivosti omrežja. Uradno utemeljitev, zakaj je njihovo omrežje dobro zaščiteno pred vdori, so nam v sredo poslali iz Telekoma Slovenije. V njej med drugim poudarjajo, da »trditve, da je bila v Mobitelovem omrežju zlorabljena identiteta, niso resnične«, in to kljub temu, da smo na spletni strani Delo.si pred dvema tednoma objavili videodokaz vdora in prevzema identitete mobilnega telefona, priključenega v Mobitelovo omrežje. V zvezi z načinom kriptiranja podatkov pa pišejo, da uporabljajo oba načina, manj primernega A5/1 in boljšega A5/3, odvisno od tega, katerega posamezen mobilni telefon podpira. Res je, da kriptiranja A5/3 starejši mobilniki ne podpirajo, zato je pri prenosu podatkov med njimi nujna uporaba A5/1. A uporaba teh mobilnikov je pri nas redka. Pri preverjanju šestih Mobitelovih baznih postaj v Ljubljani in njeni okolici, izvedenem v četrtek, s strokovnjaki na nobeni izmed njih nismo zaznali uporabe načina kriptiranja A5/3.

V Tušmobilu so medtem na večkrat zastavljeno vprašanje Dela o ranljivostih njihovega omrežja GSM odgovorili, da je »omrežje Tušmobila varno in zavarovano v skladu z vsemi sodobnimi varnostnimi standardi«. Vendar analiza kaže, da tudi Tušmobil uporablja le neprimeren standard kriptiranja podatkov A5/1, kar omogoča razmeroma lahko krajo identitete uporabnika njihovega omrežja.

Poziv Telekomu

Telekom Slovenije smo pozvali, naj nam sporoči lokacijo vsaj ene bazne postaje, ki omogoča tudi način kriptiranja A5/3 za tiste telefone, ki ga podpirajo. Odgovorili so nam, da »teh podrobnosti iz razumljivih razlogov ne moremo javno razkrivati«. Poudarili pa so, da »boljše zaščite, kot jo imamo v našem omrežju GSM, nima nobeno omrežje na svetu«.

Spodaj si oglejte videoposnetek kraje identitete v Tušmobilovem omrežju.

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Komunikacijska varnost

Kako varno je naše komuniciranje z drugimi prek spleta, telefona in ostalih komunikacijskih kanalov? Preverjamo varnost različnih oblik komunikacije.

36 prispevkov

Kdo je odgovoren za slabo informacijsko varnost na UKC Ljubljana

UKC Ljubljana je slabo zavaroval podatke o zdravstvenem stanju posameznikov. Pooblaščenec za informacijsko varnost v UKC Ljubljana je nekdanji direktor …

Tema: Komunikacijska varnost
Članek,

Zakaj FURS strankam priporoča uporabo varnostno ranljivih brskalnikov

Finančna uprava je v začetku marca razburila z nasvetom, naj uporabniki Mac in Linux operacijskih sistemov prenehajo posodabljati brskalnik Firefox.

Tema: Komunikacijska varnost
Članek,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno