Pridružite se donatorjem Pod črto: Najpogostejša vprašanja in odgovori

Pozdravljeni!

Veseli smo, da razmišljate o podpori Pod črto, neodvisnega in neprofitnega medija za preiskovalno novinarstvo.

Na tej strani smo zbrali vse ključne informacije za donatorje Pod črto v obliki najpogostejših vprašanj in odgovorov. Če ne najdete odgovora na vašo dilemo, se nam oglasite na ana.gabrovec@podcrto.si in z veseljem vam bomo odgovorili. 

S  podporo bralcev in donatorjev, podjetij in podjetnikov že osmo leto preiskujemo pomembne teme in moč preiskovalnega novinarstva usmerjamo v spremembe na bolje.

 

       1. Kaj je poslanstvo medija Pod črto?

Prvi neodvisni in neprofitni medij za preiskovalno novinarstvo v Sloveniji smo leta 2014 ustanovili z željo, da bi v našem prostoru pričeli razvijati novinarstvo, ki se ukvarja s poglobljenimi in kompleksnimi problemi, s katerimi se soočamo kot družba. 

Pomembno se nam zdi, da vsako temo raziščemo čim bolj celostno, da se osredotočimo na to, kje so glavni problemi in kje potencialne rešitve, ter da zgodbam sledimo od razkritja do spremembe na bolje

Nekaj tem, ki smo jih do sedaj objavili s podporo naših donatorjev: pogrebniki podjetij, kakovost v zdravstvu, razvojni centri slovenskega gospodarstva, segrevanje mest, medijsko lastništvo in astroturfing – lažne realnosti.

Ob koncu leta za vse naše podpornike vedno pripravimo tudi letni pregled našega dela.

 

      2. Kako se financira medij Pod črto?

Naše delovanje omogočajo donacije bralk in bralcev, donacije podjetij in podjetnikov ter projektna sredstva in podpora tujih fundacij, ki podpirajo preiskovalno novinarstvo. Več na: Pod črto podpirate.

Vaša podpora nam omogoča, da so naše vsebine prosto dostopne vsem, saj dostopa do njih ne pogojujemo s plačilom. Ker gre za vsebine v javnem interesu, se nam zdi to izredno pomembno. Prav tako ne prodajamo oglasnega prostora.

 

    3. Kdo podpira Pod črto?

Pod črto je nastal leta 2014 s podporo bralcev/bralk ter podjetij in podjetnikov, ki so želeli podpreti razvoj preiskovalnega novinarstva v Sloveniji. 

Od samega začetka nas podpirajo številna uspešna slovenska podjetja, kot so 3fs, Datalab, d.labs, Modra jagoda in drugi podjetniki. 

V skoraj osmih letih delovanja je Pod črto podprlo že več kot šestdeset slovenskih podjetij in podjetnikov, mnogi več let zapored. V letu 2021 so donacije podjetij predstavljale 25 % vseh zbranih sredstev (50.250 €).

Vse informacije o tem, kdo vse nas podpira trenutno in s kom smo sodelovali v preteklih letih, najdete na strani Pod črto podpirate.

 

    4. Smo podjetje ali podjetnik in bi želel z donacijo podpreti Pod črto. Kako lahko to storimo?

Podjetja in podjetniki lahko medij Pod črto podprete z donacijo v denarnem znesku ali v storitvah. Glede vrste in višine donacije se odločite sami – pridružite se nam lahko kot vizionarji, meceni, podpirniki ali donatorji.

Donacija je v skladu z našim kodeksom delovanja namenjena za delovanje medija v celoti, ne za preiskavo določenih tem.

Če nas želite podpreti, nam pišite na ana.gabrovec@podcrto.si in z veseljem vam bomo pripravili donatorsko pogodbo (vzorec pogodbe).

Pogodbe z donatorji sklepamo večinoma za eno leto, če pa bi želeli, vam lahko pripravimo tudi večletno pogodbo.

 

     5. Z donacijo v kakšni višini naj vas podpremo?

Višine donacij podjetij in podjetnikov so različne in jih izberete sami. 

Naši trenutni donatorji nas podpirajo z letno donacijo v naslednjih višinah:

  • vizionarji (10.000 € letno in več)
  • meceni (5.000 € letno in več)
  • podporniki (1.000 € letno in več)
  • donatorji (100 € letno in več)

V 2021 sta nas z donacijo v višini 10.000 evrov in več podprli 2 podjetji oziroma podjetnika (vizionarji). S 5.000 € sta nas podprla 2 (meceni), 3 donatorji so nam namenili donacijo v višini 1.000 € in več (podporniki). 9 donatorjev nam je namenilo donacije v višini 100 € ali več, 1 donator pa nam s podporo omogoča dostop do storitev, vezanih na vzdrževanje in razvoj naše spletne strani.

Več informacij o višini prejetih donacij v preteklih letih najdete na Pod črto podpirate.

 

   6. Kako boste porabili našo donacijo?

Vaša donacija omogoča delovanje in razvoj prvega neodvisnega in neprofitnega medija za preiskovalno novinarstvo v Sloveniji – pripravo novih preiskav, objavo člankov in preiskovalnih serij, sledenje razvoju zgodb, produkcijo podkasta in delovanje ter razvoj medija Pod črto.

Vsak mesec za vas pripravimo mesečno poročilo o našem delu, ki ga pošljemo vsem donatorjem, ki to želite. V njem predstavimo, kaj smo z vašo pomočjo naredili v preteklem mesecu. Prav tako ob koncu leta pripravimo letni pregled našega dela, z vami pa se vedno z veseljem dobimo tudi na virtualni kavi. 

 

    7. Kako je formalnopravno urejeno sodelovanje z donatorji?

Sodelovanje z donatorji je opredeljeno v ustanovnem aktu zavoda in urejeno z našim kodeksom delovanja. Prav tako imamo z vsakim donatorjem sklenjeno donatorsko pogodbo.

Delovanje Pod črto je mogoče podpreti z donacijo tudi, če želite ostati kot donator neimenovani, in sicer do donacije v skupni višini 30.000 € letno. 

 

     8. Boste donatorsko pogodbo pripravili pri Pod črto?

Da, donatorsko pogodbo vam bomo pripravili in poslali mi. Vzorčno pogodbo si lahko ogledate na tej povezavi.

 

    9. Je mogoče v zvezi z donacijo uveljavljati davčno olajšavo?

Da, donatorji lahko v zvezi z opravljeno donacijo uveljavljajo davčno olajšavo, zato je v pogodbo vključeno določilo, da se donacija po tej pogodbi lahko šteje kot olajšava za znižanje davčne osnove donatorja.

 

      10. Želeli bi donirati Pod črto, vendar smo v tekočem letu vsa donatorska sredstva že razdelili. 

Ni problema! Pri Pod črto vsako leto izvedemo #PodpriPodČrto kampanjo za zbiranje sredstev in bomo vaše podpore zelo veseli tudi v prihajajočem letu. Če želite, pa nas lahko podprete z donacijo tudi kot posameznik/posameznica.

Če bi nas želeli podpreti z donacijo v 2024, se nam oglasite na ana.gabrovec@podcrto.si in dogovorili se bomo, kdaj naj se vam ponovno oglasimo.

 

     11. Želeli bi več infromacij o ekipi in delu Pod črto. Kje jih lahko najdemo?

Vabimo vas, da obiščete našo spletno stran, kjer najdete vse preiskovalne zgodbe, podkaste in druge vsebine medija Pod črto. Na spletni strani so zbrana tudi vsa finančna poročila za pretekla leta.

V skoraj osmih letih delovanja so zgodbe, ki smo jih preiskovali na Pod črto, prispevale k številnim spremembam na bolje.

Več o ekipi, ki ustvarja Pod črto: O nas.

Naše delo lahko spremljate tudi tako, da se naročite na prejem tedenskih e-novic Sobotno branje s Pod črto, ki jih pošiljamo ob vikendih. 

Najdete nas tudi na omrežjih TwitterFacebook in Instagram.

 

    12. Bi želeli podpreti Pod črto, vendar ne z donacijo prek vašega podjetja?

Delovanje Pod črto lahko podprete tudi kot posameznica oziroma posameznik in sicer z mesečno ali enkratno donacijo po vaši izbiri. 

 

    13. Nas trenutno ne morete podpreti finančno?

Podprite nas s širjenjem glasu o mediju in naših vsebinah v živo ali na omrežjih TwitterFacebook in Instagram.

__________________________________________________________________

Če ste se že odločili za donacijo, nam sporočite ime kontaktne osebe in ime vašega podjetja na ana.gabrovec@podcrto.si in pripravili vam bomo donatorsko pogodbo.

Z veseljem bomo odgovorili tudi na vsa dodatna vprašanja – pisno ali na krajšem klicu.

Če o tem še razmišljate in potrebujete več informacij, se z veseljem dobimo z vami na kratki virtualni kavi.

Veselimo se sodelovanja z vami!

Ekipa Pod črto

Zadnje objavljeno