Dars PR agencije najverjetneje najemal v nasprotju z zakonom

Dars je brez javne objave javnega naročila najel podjetji Triniti PR in Vitoma PR, čeprav je obema v času sodelovanja izplačal več od zakonsko dovoljenih 20.000 evrov.

Dars je brez javne objave javnega naročila najel podjetji Triniti PR in Vitoma PR, čeprav je obema v času sodelovanja izplačal več od zakonsko dovoljenih 20.000 evrov.

Prvič objavljeno 7. junija v časniku Delo

Foto: Dars
Foto: Dars

Dars je brez javne objave javnega naročila najel podjetji Triniti PR in Vitoma PR, čeprav je obema v času sodelovanja izplačal več od zakonsko dovoljenih 20.000 evrov.

Javno kritiko uprave Darsa je zaradi najemanja storitev podjetja Triniti PR v lasti nekdanjega novinarja POP TV Tomaža Bračka že pred nekaj tedni izrazil minister za infrastrukturo in prostor Zvonko Černač. Zmotila ga je namera Darsa, da Bračka najame za pomoč pri komuniciranju z javnostjo pri projektu odstranitve cestninskih postaj na avtocestah. Posel na koncu ni bil izveden.

A Dars je s podjetjem Trniti PR že sodeloval prej: kot smo razkrili v Delu, je Tomaž Bračko upravi Darsa od maja lani do aprila letos pomagal pri komuniciranju z javnostjo pri težavah z nepoplačanimi podizvajalci. Zaradi svojih zvez z novinarji je bila naloga Bračka vplivati na nekatere medije tako, da so ti Dars predstavili v boljši luči, kot bi to uspelo »uradni« PR-službi Darsa. Spomnimo, podizvajalci zaradi propada velikih gradbincev še zdaj čakajo na plačilo za dela na avtocestem križu, ki ga na podlagi bančnih garancij za plačilo podizvajalcev zahtevajo od Darsa.

Omejevanje konkurence?

Dars je s podjetjem Triniti PR sodeloval po postopku oddaje javnega naročila male vrednosti, torej brez javne objave naročila. Po zakonu o javnem naročanju je mejna vrednost storitev, katere Dars lahko najame brez javne objave naročila, 20.000 evrov brez DDV. A družba je podjetju Triniti PR za pomoč pri komuniciranju v primeru podizvajalcev na podlagi mesečnih izplačil od maja do aprila izplačala skupaj 37.980 evrov brez DDV, torej dvakrat več od zakonske meje.

Po pojasnilu računskega sodišča je takšno preseganje dopustno le v primeru, če je razlog za višje stroške zunaj nadzora javnega podjetja. Od poslovodstva se namreč pričakuje, da je sposobno pravilno oceniti, kakšna bo predvidena skupna vrednost naročenih storitev vsaj za leto naprej. S tega vidika je torej dvakratno povečanje stroškov Darsa iz sodelovanja s Triniti PR zaradi neupravičenega omejevanja konkurence najverjetneje v nasprotju z zakonom.

Nenavadno sodelovanje 
z Vitomo PR

Podobno nenavadno je sodelovanje med Darsom in podjetjem za odnose z javnostjo Vitoma PR. Dars s to agencijo PR na podlagi javnega naročila male vrednosti sodeluje od februarja 2010, Vitomi pa je do danes izplačal že 78.200 evrov brez DDV. Tudi tu Dars račune izdaja vsak mesec, Vitoma pa je po pojasnilih Darsa zanje »komunicirala z lokalnimi mediji in lokalnimi skupnostmi pri graditvi predora Markovec, opravljala komunikacijske aktivnosti za upravljanje tveganj in preprečevanje tveganj pri projektih Darsa ter izvajala aktivnosti na področju odnosov z vplivnimi javnostmi pri projektu elektronskega cestninjenja in gradnji predora Markovec«.

V javnosti so se pred časom razširile govorice, da podjetji Triniti PR in Vitoma PR poslovno sodelujeta tako, da si delita posle z državnimi družbami. Tako Tomaž Bračko kot lastnika Vitome PR Tomaž Zaviršek in Zdenko Škraban to zanikajo, priznavajo pa, da se med seboj poznajo.

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Deli zgodbo 0 komentarjevVeč iz teme: Nadzor nad javnim sektorjem

Kako dobro delujejo javna uprava in državna podjetja, ki jih plačujemo davkoplačevalci oziroma so odgovorni državljanom? Nadzorujemo zaposlovanje, učinkovitost in korupcijo v javnem sektorju.

92 prispevkov

Epizoda 27 – Skrita cena: kolo za 3 evre, oglasi za 22 let

Se sprašujete, zakaj je v Ljubljani vse več oglasov? V tokratni epizodi podkasta vas vabimo na kolesarjenje. Na kolesarski turi …

Tema: Nadzor nad javnim sektorjem, Podkast
Podcast,

Skrita cena izposoje koles v Ljubljani: oglasni plakati na vsakem koraku

Kako je ljubljanska občina v zameno za sistem BicikeLJ dovolila dodatne oglasne površine v z reklamami zasičenem mestu.

Tema: Nadzor nad javnim sektorjem
Članek,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno