Primer Farmacevtka: Janković tožilce ovadil, nato sam izdal osebne podatke

Informacijski pooblaščenec: ljubljanska občina je s posredovanjem imena domnevne žrtve kaznivega dejanja mediju Pod črto kršila zakon o varstvu osebnih podatkov.

Zoran Janković. Foto: Aleš Beno/Finance

Mestna občina Ljubljana (MOL) je s posredovanjem imena domnevne žrtve mediju Pod črto v tako imenovanem primeru Farmacevtka kršila zakon o varstvu osebnih podatkov, je ugotovil informacijski pooblaščenec. Ljubljanski župan Zoran Janković je že pred tem zaradi domnevne zlorabe osebnih podatkov v primeru Farmacevtka in ostalih ovadbah proti njemu ovadil tožilko in strokovnega sodelavca tožilstva.

MOL je zakon prekršila s posredovanjem sklepov okrožnega in višjega sodišča o uničenju prisluhov Jankoviću. Občino smo pri Pod črto septembra zaprosili za oba sklepa. Sania Huskić Hočevar, predstavnica za odnose z javnostjo na občini, nam je sklepe sredi in konec septembra tudi posredovala. Vendar pred tem v sklepih ni prekrila imena in priimka farmacevtke, od katere naj bi Janković v zameno za ureditev zaposlitve za nedoločen čas v Lekarni Ljubljana zahteval spolne usluge.

 

Izsek iz odločbe višjega sodišča, ki so nam jo poslali z ljubljanske občine. Ime domnevne oškodovanke na sliki smo zakrili pri Pod črto.

Spomnimo, na Pod črto smo avgusta letos med drugim objavili povzetek ovadbe proti Zoranu Jankoviću zaradi suma sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje. Po ovadbi sodeč naj bi se ena izmed zaposlenih za določen čas v Lekarni Ljubljana na ljubljanskega župana obrnila s prošnjo po ureditvi zaposlitve za nedoločen čas. Janković naj bi to zaposlitev pri direktorju Lekarne Ljubljana, Marjanu Sedeju, tudi uredil. V zameno pa naj bi od farmacevtke zahteval in nato dvakrat tudi dobil spolne usluge. Policija je dokaze proti Jankoviću zbrala tudi s prisluškovanjem njegovim telefonskim pogovorom. Vendar je pozneje sodišče zaradi po mnenju sodnice prepočasnega dela tožilstva prisluhe uničilo.

Kot je razvidno iz obvestila informacijskega pooblaščenca o ugotovitvah inšpekcijskega nadzora na MOL, se je Sania Huskić Hočevar pred posredovanjem sklepov sodišč mediju Pod črto o tem posvetovala z Jankovićem. »Sania Huskić Hočevar je [v postopku pred informacijskim pooblaščencem] navedla, da je g. Jankovića seznanila z vašo omenjeno prošnjo in vam, v dogovoru z g. Jankovićem, posredovala želene dokumente,« je informacijski pooblaščenec zapisal v obvestilu mediju Pod črto. Vendar pa Sania Huskić Hočevar oziroma MOL nista imela nobene pravne podlage za posredovanje osebnih podatkov mediju Pod črto, so zapisali pri pooblaščencu.

Postopke proti Zoranu Jankoviću bomo spremljali tudi v prihodnjem letu. Podprite naše delo v 2018 z donacijo.

Informacijski pooblaščenec je inšpekcijski nadzor MOL v začetku oktobra sprožil na podlagi vprašanja Pod črto o legalnosti posredovanja osebnih podatkov domnevne žrtve kaznivega dejanja. Zoran Janković je namreč konec avgusta policiji zaradi suma zlorabe osebnih podatkov pri posredovanju ovadb proti njemu ovadil tožilko Blanko Žgajnar in sodelavca tožilstva Aleksa Lenarda. Aleks Lenard je junija letos mediju Pod črto na podlagi zahteve po dostopu do informacij javnega značaja posredoval ovadbe proti Jankoviću, Blanka Žgajnar pa naj bi posredovanje ovadb odobrila. Pri Pod črto se nam je zdelo nenavadno, da je Janković Lenarda in Žgajnarjevo ovadil zaradi izdaje osebnih podatkov, nato pa je mestna občina sama izdala identiteto domnevne oškodovanke v zadevi.

Z vprašanjem, zakaj v sklepih sodišča niso zabrisali imena domnevne oškodovanke, smo se že septembra obrnili tudi na MOL. Sania Huskić Hočevar nam je takrat podala nenavaden odgovor: »Sklep je izdalo sodišče, zato se morate z vprašanjem obrniti nanj.«

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #primer farmacevtka #Zoran Janković

Deli zgodbo 1 komentarVeč iz teme: Kriminal

S pomočjo podatkov policije in reportaž s terena analiziramo kriminal v Sloveniji.

76 prispevkov

Vladavina prava: poročilo evropske komisije citira naše ugotovitve o medijih

Poročilo opozarja na neučinkovit kazenski pregon korupcije ter netransparentno lastništvo in financiranje medijev v Sloveniji.

Tema: Kriminal, Mediji
Članek,

Dolg Jureta Jankovića prek Hongkonga plačal hrvaški odvetnik Plišo

Podjetje Big Step iz Hongkonga je leta 2013 plačalo 1,2 milijona evrov dolga Jureta Jankovića. Končni lastnik podjetja je hrvaški …

Tema: Kriminal
Članek,

1 komentar

Nino Dvoršak 3. 1. 2018, 17.32

Ta podatek is ne zasluži celega članka takšne dolžine, prej dodatek k obstoječem članku.
4/10

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno