Ker je pomembno.

V naslednjem letu se bomo osredotočili na iskanje najboljših načinov, kako naše novinarsko delo čim bolj učinkovito usmeriti v konkretne spremembe na bolje. In zato potrebujemo vašo podporo.

Pri Pod črto menimo, da na nobeno zares pomembno vprašanje ni mogoče odgovoriti s: “Tako pač je.”

Vsak “Tako pač je” je samo povod za naslednje vprašanje. Ni dovolj, da vemo, zakaj določen del sistema ne deluje – pa naj gre za zdravstvo, delovanje organov pregona ali socialne države. Ni dovolj, da vemo, kdo so posamezniki, ki zlorabljajo svoj položaj, javna sredstva ali ne opravljajo svoje funkcije. Zanima nas, zakaj je tako. Kako je mogoče, da odgovorni, javnost in volivci to dopuščamo. In kako bi lahko bilo drugače. V svojem novinarskem delu zato iščemo tudi odgovore, kaj lahko mi, kot posamezniki in družba, naredimo za to, da bo prihodnost drugačna.

Oblikovanje kampanje #PodpriPodCrto2019: Metod Blejec, Kreativa: Taja Topolovec, Ilustracija: Una Rebić

Dobra štiri leta nazaj smo zato s podporo prvih bralcev in donatorjev zagnali medij Pod črto. Natančneje, šestdeset bralcev vas je bilo pripravljenih z donacijo podpreti ustanovitev novega medija, ki se bo poglobljeno ukvarjal s kompleksnimi in družbeno pomembnimi temami. Vaša podpora je omogočila, da sva z Anžetom Voh Bošticem konec poletja 2014 tudi uradno ustanovila Pod črto.

Z vašo pomočjo smo ustvarili prvi neodvisen in neprofiten medij za preiskovalno novinarstvo v Sloveniji. V štirih letih smo vzpostavili medij, uredniške procese in ekipo sodelavcev. Razširili smo krog naših rednih bralcev in podpornikov. Postali smo člani in sodelavci mednarodnih novinarskih mrež, dobili nagrade za svoje delo, gostovali smo na konferencah, okroglih mizah in strokovnih posvetih, pričeli smo ustvarjati Pod črto podkast ter postali zaradi svojega dela prepoznavni tako v Sloveniji kot izven nje.

Predvsem pa smo ponosni na to, koliko pomembnih tem smo z vašo pomočjo preiskali  v teh prvih štirih letih.

Naše prvo razkritje so bile nepravilnosti v delovanju komunikacijskega sistema Tetra, ki ga uporabljata slovenska policija in vojska. Zatem smo razkrili vdore policije v zasebno komunikacijo posameznikov, nepravilnosti v delovanju Sove, zaradi naših razkritij o nepravilnostih v slabi banki je odstopil takratni predsednik upravnega odbora DUTB Marko Simoneti. Pridobili in objavili smo kazenske ovadbe proti vidnim politikom in gospodarstvenikom in na njihovi podlagi preiskali, zakaj je v Sloveniji kazenski pregon bogatih in vplivnih počasen in neučinkovit.

V sodelovanju z mednarodno skupino preiskovalnih novinarjev Investigate Europe smo razkrili, kako je evropska politika pod pretvezo “fleksibilizacije trga dela” vzpodbudila prekarizacijo Evrope. Ugotavljali smo, kako kakovostna je oskrba pacientov v bolnišnicah in zakaj v Sloveniji po ocenah ministrstva za zdravje zaradi nepotrebnih napak pri zdravljenju umre do tisoč ljudi letno. Poglobljeno smo se ukvarjali z iskanjem sistemskih rešitev za odpravo revščine in v sodelovanju z Evropsko mrežo za podatkovno novinarstvo preiskovali razloge in posledice segrevanja evropskih mest. Veliko naših zgodb in razkritij je odmevalo v širšem medijskem prostoru. Posebno pomembno pa se nam zdi, da so mnoga od naših razkritij že pripomogla k spremembam na bolje.

Ob zagonu projekta naju je z Anžetom zanimalo, če je slovenskem prostoru sploh mogoče vzpostaviti neodvisen in neprofiten medij, kot je Pod črto. Želela sva ugotoviti, če obstajate bralci, ki želite brati poglobljene novinarske vsebine, in če ste obstoj takšnega medija pripravljeni tudi finančno podpreti z donacijo.

Od vsega začetka smo namreč želeli, da bi bile vsebine na podcrto.si prosto dostopne in jih ne bi ponujali v branje v zameno za plačilo. Prav tako nismo nameravali prikazovati oglasov in prodajati oglasnega prostora. Delovanje Pod črto tako omogočajo vaše donacije, donacije podjetij in projektna sredstva, ki jih pridobimo na javnih razpisih in od zasebnih fundacij, ki podpirajo razvoj medijev in novinarstva. V letošnji kampanji #PodpriPodCrto zbiramo 25.000 evrov donacij bralcev, kar predstavlja četrtino potrebnih sredstev za delovanje projekta Pod črto v prihodnjem letu.

Brez vaše podpore poglobljeno preiskovanje zapletenih tem, ki se osredotočajo na aktualne probleme in slovenski prostor, ne bi bilo mogoče. Prav tako nam z vašo podporo sporočate, da je vredno vztrajati – kljub preprekam in pritiskom.

Časi gotovo niso takšni, da bi lahko mirno skomignili z rameni, se naslonili nazaj in rekli: “Tako pač je.” Čeprav živimo v do sedaj tehnološko, politično, gospodarsko in družbeno najbolj naprednem obdobju, smo hkrati priča krhanju demokratičnih standardov, zlorabam položajev in moči in krčenju svobode posameznikov.

Ne moremo čakati, da se bo pomembnih vprašanj – podnebnih sprememb, dostopa do osnovnih dobrin, zaščite najranljivejših posameznikov v naši družbi, dostopa do zdravstvene oskrbe, socialne zaščite in transparentnega delovanja demokratičnega sistema – namesto nas lotil nekdo drug.

V naslednjem letu se nameravamo pri Pod črto osredotočiti na iskanje najboljših načinov, kako naše novinarsko delo čim bolj učinkovito usmeriti v konkretne spremembe na bolje na omenjenih področjih. In zato potrebujemo vašo podporo.

Ker je pomembno.

Podpri Pod črto z donacijo >>

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Več o: #podpri pod črto

Deli zgodbo 3 komentarjiVeč iz teme: O Pod črto

Kaj, kako in zakaj delamo na Pod črto.

51 prispevkov

Marec in april na Pod črto: Prvi Teden preiskovalnega novinarstva, začetek praznovanja 10. obletnice in nove preiskave

Izvedli smo prvi Teden preiskovalnega novinarstva in tako otvorili praznovanje 10. obletnice Pod črto, pripravljali nove preiskave in gostovali v …

Tema: Mesečna poročila, O Pod črto
Sporočilo uredništva,

Pregled leta 2023: Kaj vse smo preiskali z vašo pomočjo?

Pet novih tem, sodelovanje pri mednarodnih preiskavah in nova sistemska sprememba na bolje.

Tema: O Pod črto
Sporočilo uredništva,

3 komentarji

APMMB2 24. 11. 2018, 04.59

Upam, da ste izbrisani komentar vzeli na znanje, kot dobrohotno opozorilo. Bodite pošteni, pa se bo vaša kvaliteta sama po sebi dvignila.

Jure 5. 9. 2020, 13.25

Spoštujem portal in cenil bi, če bi njegovi članki postali politično neodvisni. Še naprej preverjajte dejstva in terjajte odgovornost, politično komentatorskih medijev je že poplava in jih noben resen intelektualec ne bere, saj zna misliti s svojo glavo.

Skratka, kako je lahko kakršno koli preiskovanje delovanja ali nedelovanja policije slabo? Če je edini kriterij, to kdo je preiskavo odredil (ker je slab, njihov, od SDS, od Pozitivne SLovenije, od XY, ...) to ni nikakršen argument za nepreiskavo policije, in iskreno povedano je to pod visoko postavljenimi standardi tega portala.

Smo v času, ko v tujini intenzivno preiskujejo uporabo ter neuporabo pooblastil policije, tako, da argument, da je preiskavo po XY letih odredila za nekatere sporna oseba, ki je trenutno minister, ali da ta oseba pripada morda napačni stranki (ki je vendarle dobila večino), ne prepriča.

Osebno menim, da je bolje, da preiskavo odredi demokratično izvoljena vlada kot pa da pridemo tako daleč, da jo mora "zahtevati" ulica (s tem mislim na vse negativne posledice ¨nemirnih" protestov. Z besedo zahtevati mislim izsiliti z nasilnimi protesti in ne zgolj prositi z mirnimi protesti. Osebno si ne želim policijske države, ki vedno dobi naravnega nasprotnika v nasilnih množicah, zato so transparentnost in nadzor nad policijo nujni in ne le zaželeni. Ta pravila pa se ne morejo spremeniti zgolj zato, ker je na oblasti ena ali druga stranka, še manj pa, če do sedaj takšnega nadzora ni bilo in se sedaj odredi. Je morda policija nedotaljiva?

MeMe 5. 9. 2020, 13.29

Če so policisti delali vredu, se nimajo česa bati. :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno