Objavljamo posnetek torkovega pogovora z avtorji Pod črto

Za vse tiste, ki ste dogodek zamudili: prisluhnite, kako in zakaj pišemo zgodbe, ki povzročajo spremembe. Z avtorjema Pod črto, Anžetom Voh Bošticem in Tajo Topolovec, se je v torek, 24. novembra 2015, v Kreativnem centru Poligon pogovarjal Lenart Kučić.

Prisluhnite posnetku pogovora:

Play
Berete na mobilniku in ne vidite predvajalnika? Poslušajte pogovor tukaj.

Govorili smo o tem, zakaj je za dobro zgodbo potreben čas. Najprej za predhodno raziskovanje in po objavi za dolgotrajno spremljanje odprte problematike.  Spremljanje odprtih tem je nujno potrebno, ko želimo pisati zgodbe, ki povzročajo spremembe.

Razpravljali smo, zakaj ni mogoče enačiti medijev in novinarstva, ker je to podobno kot primerjati medicino in farmacijo. Ni vsak medijski zapis že novinarstvo in ni vsako razkritje že preiskovalna zgodba.

In tem, zakaj je preiskovalno novinarstvo najbolj draga, časovno potratna in zahtevna vrsta novinarstva, ki ob krčenju vseh stroškov vse težje najde prostor v splošnih medijih. In kako družba brez medijev, ki bdijo nad zlorabami moči in sistemskimi nepravilnosti, ne more dobro delovati ali se izboljšati.

Vendar so razkritja medijev šele začetek. Ob medijih, ki pišejo poglobljene, argumentirane zgodbe in vzpodbujajo javno debato, potrebujemo tudi močno civilno družbo in aktivne državljane, ki si želijo doseči spremembe.

Namen avtorjev projekta Pod črto je tudi v letu 2016 ustvarjati neodvisen medij, ki odpira najbolj problematične teme. Želimo bdeti nad njihovim reševanjem, dokler ne dosežemo spremembe. Za vse to pa potrebujemo vašo podporo. Nas boste pri doseganju teh ciljev podprli z donacijo?

 

Pod črto večer v Kreativnem centru Poligon
Fotografije: Ethan Grant

Nastanek tega članka ste omogočili bralci z donacijami. Podpri Pod črto

Deli zgodbo 0 komentarjev



Več iz teme: O Pod črto

Kaj, kako in zakaj delamo na Pod črto.

50 prispevkov

Pregled leta 2023: Kaj vse smo preiskali z vašo pomočjo?

Pet novih tem, sodelovanje pri mednarodnih preiskavah in nova sistemska sprememba na bolje.

Tema: O Pod črto
Sporočilo uredništva,

Praznični paket s Pod črto: Tri nove teme

Za začetek leta smo za vas pripravili zajeten paket branja in poslušanja, ne spreglejte pa tudi naše videoprodukcije.

Tema: O Pod črto
Sporočilo uredništva,

0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnje objavljeno